Hopp til hovedinnholdet

Zooca (Calanus AS): Norges første, fullskala industrianlegg for bærekraftig utnyttelse av raudåte

Det var statssekretær i fiskeri- og næringsdepartementet, Trine Danielsen, som fikk æren av å offisielt åpne fabrikken. Hun var svært imponert over anlegget. (f.v. Snorre Angell, t.h. Trine Danielsen).

Mandag 30. august var det offisiell åpning av den nye fabrikken til Zooca (Calanus AS) på Sortland. Dette er Norges første, fullskala industrianlegg for bærekraftig utnyttelse av raudåte. Skala AS har stått for leveransen av et komplett, moderne og hygienisk anlegg for prosessering av raudåte.

- Vi valgte Skala AS som leverandør av prosessanlegget ettersom dere har unik kompetanse på næringsmiddelproduksjon og er eksperter på rengjøring innenfor ren sone. Det er få leverandører som kan sy sammen en såpass avansert løsning som dere har kommet med, erkjenner fabrikksjef Snorre Angell.

Allerede i 2017 gjennomførte Skala, sammen med Calanus AS et forprosjekt med hensikt å definere prosess, utstyrsvalg og skaffe til veie et godt nok grunnlagsdokument for investeringsvalg. Valg av utstyr, komponenter og prosessløsninger er i henhold til GMP og næringsmiddelstandard, for å imøtekomme kravene om god produkthygiene. Lekkasjesikre ventilløsninger gir høy fleksibilitet, fordelen med dette er at produksjon og vask kan skje samtidig.

Anlegget for prosesseringen av raudåte, samt fremstilling av olje og proteinprodukter, basert på enzymatisk hydrolyse, er designet for 1500 kg råstoff (frossen raudåte) i timen. Fabrikken har potensiale til å produsere betydelig mer enn hva det gjør i dag.

- Målet er å tidoble produksjonen i løpet av fem år, forteller CEO i Zooca Siv-Katrin Ramskjell.

 

En prosessløsning med høy automasjonsgrad

- Skalas styringssystem, LTLine, gir oss svært god internkontroll, forteller Snorre Angell.

LTLine Control og LTLine Reports gir et effektivt og sikkert produksjonsanlegg med muligheter for dokumentasjon av prosessparametere, kvalitetssikring av prosessen og oppfyllelse av krav fra kunder, offentlige myndigheter og sertifiseringsorgan.

 

En av Skalas største satsninger innen blå næring hittil

Skala AS har vært ledende leverandør av automasjons- og prosessteknologi til norsk matindustri i mer enn 80 år, og har tatt denne kompetansen med seg inn i den blå næringen.

- Vi ser at marin sektor i økende grad etterspør den kunnskapen vi kan tilby innenfor næringsmiddelteknologi og prosess, hygienisk produksjon og prosessautomasjon. Dette er en av våre største satsninger innen marin sektor hittil, forteller administrerende direktør i Skala AS, Steinar Spydevold.

Vårt mål er å bistå våre kunder med å utvikle kostnadseffektive og bærekraftige produksjonsløsninger, uansett hvilken sektor innen næringsmiddelindustrien vi blir engasjert i.

Har du spørsmål angående prosjektet? Ta kontakt med prosjektleder Svein Hovden på e-post: svein.hovden@skala.no eller mob.: 930 89 966

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.