Hopp til hovedinnholdet

Rens og kutt med grønt fokus

Leveransen av kuttelinjen for grønnsaker for Findus i Tønsberg, er et typisk eksempel på et ønske om fleksibilitet, bevaring av produktkvaliteten og lavest mulig vannforbruk. Her blir det meste av norskprodusert gulrot som går til ulike fryse- og salatblandinger vasket, skrelt, kuttet og fryst i et imponerende tempo.

Behovet for økt kapasitet var hovedgrunnen for investeringen i en ny kuttelinje for grønnsaker ved Findus i Tønsberg. – Økt fleksibilitet, lavest mulig vannforbruk og selvsagt produktkvalitet har vært andre viktige stikkord for valg av løsning, forteller teknisk direktør ved Findus, Bård Berge. – Vi hadde behov for en løsning som var i stand til å håndtere alt fra gulrøtter til kålrot på 2,5 kilo. Dette stiller selvsagt spesielle krav til utstyret. Den store produktbredden vi har, gjør det også viktig at det er enkelt og raskt å stille om til ulike produkter og kuttemønstre, som terning, sticks og skiver. Fleksibilitet blir derfor et nøkkelord for dette anlegget. 

Fokus på vannforbruk
I verste fall kan opp til 30% av det totale volumet bestå av jord og «gulrotgress» når gulrøtter ankommer anlegget i Tønsberg. En jordutskiller er derfor «førstelinjen» produktene må igjennom før de går videre i produksjonsanlegget. Selv om avskilleren tar hånd om mye før grønnsakene går inn i selve produksjonsanlegget, kreves det betydelige mengder vann for å sikre et rent produkt som tilfredsstiller de strenge kvalitetskrav Findus har. – Denne typen produksjon krever store mengder vann, forteller Bård. – Naturlig nok har vi stort fokus på å redusere dette forbruket mest mulig. På den nye linjen gjøres dette blant annet ved gjenbruk av vannet gjennom flere trinn i prosessen. Enkelt sagt bruker vi vannet først i de «reneste» slutttrinnene av produksjonen, for så å trinnvis gjenbruke dette bakover i produksjonen. Dette håndteres av prosesstyringen, som også sørger for at det er riktig balanse mellom produkt- og vannmengde i de ulike stegene av prosessen. Prosesstyringen bidrar også til at omstillingen mellom ulike produkter skjer raskere og enklere.

Store dimensjoner og høy kompleksitet
Det er betydelige dimensjoner over et slikt anlegg, og produktet beveger seg igjennom mange prosesstrinn før det pakkes på et helt annet sted av anlegget enn der ferden begynte. Med mye mekanikk involvert, er montasje og igangkjøring av et slikt anlegg svært krevende. Anlegget ble montert i løpet av noen hektiske sommeruker ved hjelp av fagspesialister fra Tummers. – Vi er svært fornøyd både med prosjektering, montasje og oppstart av denne leveransen. Prosesslinjen har vist seg å fungere som forventet, med høy kvalitet på sluttproduktet, lavt produktsvinn og god driftsøkonomi, mener Berge.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.