Hopp til hovedinnholdet

Miljøvennlig varmepumpe til Atlanterhavsparken

Ved Atlanterhavsparken utenfor Ålesund hentes energi til oppvarming direkte fra sjøvann. Og dette gjøres ved hjelp av en miljøvennlig CO2-basert varmepumpe, bygget av Skala Fabrikk.

De tradisjonelle kjemiske kuldemedier har ekstremt høye GWP (Global Warming Potential) verdier og representerer en betydelig miljøutfordring. Eksempelvis vil en kilo med R134a tilsvare 1430 kilo CO2! Slike stoffer vil derfor avgiftsbelegges og utfases.

CO2 (karbondioksyd) er et miljøvennlig og klimanøytralt kuldemedium som ikke bidrar til nedbrytning av ozonlaget, og er derfor et av de mest aktuelle alternativene til kjemiske kjølemedier. Men CO2 krever spesielle tekniske løsninger pga svært høyt arbeidstrykk. Og Skala Fabrikk har vært svært tidlig ute med å utvikle tekniske løsninger for CO2 i samarbeidemed selskapet Cadio og SINTEF.

Samarbeider med Winns AS
Bakgrunnen for utviklingsprosjektet til Skala Fabrikk var kjøling av gårdstanker (Skala nytt nr 1-16). Men kunnskapen og samarbeidet med Cadio ga grunnlag for å utvikle løsninger til et videre spekter av bruksområder.

Resultatet av dette samarbeidet er et miljøvennlig spekter av varmepumpe- og kjøleteknologi som i dag tilbys av selskapet Winns AS (winns.no). Winns har spesialisert seg på prosjektering og levering av kuldetekniske systemer som benytter naturlige kuldemedier. Skala Fabrikk har ansvar for bygging av alle CO2 anlegg som prefabrikkerte og fabrikktestede moduler.

En 150 KW sjøvannsvarmepumpe til Atlanterhavsparken er et eksempel på en av flere leveranser som samarbeidet med Winns AS har ført til. Denne henter energi fra sjøvann med direkteveksling, og er prefabrikkert av Skala Fabrikk og prosjektert og levert av Winns. Erfaringene med denne og andre leveranser er svært positive, og vi ser spennende muligheter innen dette området i tiden som kommer.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.