Hopp til hovedinnholdet

Miljøvennlig gårdstank med CO2

Verdens første gårdstank med CO2 som kuldemedium er nå tatt i ordinær bruk på gården til Nina og Rune Ranøien i Orkdal. Om pilotprosjektet er en suksess, vil overgangen til CO2 gi et betydelig miljøløft.

CO2 er i ferd med å få en renessanse som kuldemedium som følge av miljøbelastningen de kjemisk fremstilte (freon) kuldemediene gir. Mange av disse kjemiske fremstilte kuldemedier skal de nærmeste årene fases ut av miljøhensyn, noe som gjør bruken av alternative kuldemedium høyaktuell. Det er også meget høye avgifter på freon, noe som gjør drifting av disse anleggene kostbare.

Skala Fabrikk har i samarbeid med TINE og Sintef utviklet en gårdstank hvor R-134A (freon) er byttet ut med CO2 som kuldemedium. CO2 (karbondioksyd) er et miljøvennlig og klimanøytralt kuldemedium som ikke bidrar til nedbrytning av ozonlaget. 10 kg R134A tilsvarer 14,3 tonn CO2 med hensyn til global oppvarming!

Med ca 10 000 gårdstanker installert i norsk meieribruk, kan dette være starten på en ny og enda mer miljøvennlig æra i norsk melkeproduksjon.

Bedre utnyttelse av energien
Med CO2 som kjølemedium genereres også mye overskuddsvarme som kan benyttes på gården. Det kan blant annet hentes ut varmtvann med en temperatur opp mot 80 til 90 °C, til for eksempel forvarming av vann til VV tank, oppvarmet drikkevann til kyrene (gir økt melkeproduksjon), oppvarming av hus (gulvvarme/radiatorer) og gulvvarme for tining av rundballer.

Dette redusererer igjen kostnadene ved annen form for oppvarming og vil gi en dobbel miljøgevinst samtidig som tanken er lønnsom i drift. Effektforbruket på en CO2-tank er ca 20% lavere enn for en tank som benytter R134A som kuldemedium.
Bonde Rune Ranøien (th) er første gårdbrukeren som tar en gårdstank med CO2 kjøling i ordinær drift. John Solberg (tv) fra Gårdstankservice har vært ansvarlig for montering av den nye tanken.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.