Hopp til hovedinnholdet

LTLine Brukerforum 2017 – ny rekordoppslutning og brennende engasjement

Høyaktuelle temaer som prosessoptimalisering, svinnproblematikk, effektivisering av drift og smarte valg var fokus under 2017s LTLine Brukerforum, som gikk av stabelen på Lillehammer. 

Forumet som er en arena for erfaring- og kompetanseutveksling for brukere av LTLine, lokket til seg i underkant av hundre engasjerte deltakere til Scandic Lillehammer hotell, andre uken i januar i år.

Etter årsmøte og valg av nytt styremedlem i regi av styreleder Terje Vingen, innledet Skalas Heidi Moseng, Øyvind Berntsen og Simen Muggerud dagen med status på LTLine og utvikling fremover.

- I dag er det 24 anlegg med 300-400 operatører på landsbasis på LTLine-plattformen, forteller automasjonsingeniør Øyvind Berntsen.

LTLine har bidratt til stabil produksjon på anlegg som produserer melkeprodukter, juice, iskrem og bearbeider råstoff fra fisk, i snart 30 år. LTLine er i dag det ledende styresystemet for melkebransjen og andre flytende næringsmiddel.

LEAN = så 2010

Neste mann ut i ringen var Per Schølberg, instituttleder produksjon NTNU, som tok for seg vedlikeholdstrender og utviklingen innenfor moderne industri. Schølberg påpekte at veien til vedlikehold i verdensklasse er automasjon og digitalisering. Instituttlederens utsagn baseres på såkalt Industri 4.0-teori, et navn for den nåværende trenden med automatisering og datautveksling i produksjonsteknologi. Industri 4.0 skaper det som har blitt kalt en "smart fabrikk". Begrepet "smart" omfatter bedrifter som lager og bruker data og informasjon gjennom hele produktets livssyklus, med sikte på å skape fleksible produksjonsprosesser som raskt reagerer på endringer i etterspørselen, i forhold til lave kostnader, samt bærekraft.

- LEAN er så 2010. Ingen blir verdensmester på LEAN selv om det er et nyttig verktøy, påpeker Schølberg med glimt i øye.

Automatisering blir stadig viktigere for morgendagens vinnerbedrifter. Alt som kan automatiseres må automatiseres. Fordelene ved smart produksjon er mange. Man kan blant annet utnytte råvarene bedre, bruke mindre energi, samtidig som kundens kvalitetskrav blir tilfredsstilt.

Mindre svinn og maskinlæring

Ordet gikk videre til Håvard Vollan, salgssjef på meieri og drikkevarer i Skala, som kom med tips og råd om hvordan unngå svinn. Størst nysgjerrighet blant deltakerne skapte metoden «ice pigging», prosessen der tykk «slurry» pumpes inn i røret for å skyve produktet frem. Denne metoden sørger for minimalt med svinn, og skraper samtidig rørveggene noe som er gunstig mhp etterfølgende CIP.

- Maskinlæring kan også brukes for å redusere svinn, opplyser Bertil Helseth CEO i Intelecy som tar over scenen når Vollans tid er ute.

Maskinlæring utgjør et fundamentalt teknologisk skifte som innebærer nye muligheter, større konkurransekraft og økt effektivitet for industrien. Maskinlæring og avansert analyse kan benyttes til verdiskapning og kan benyttes for å møte spesifikke bransjeutfordringer. Algoritmer kan brukes for klassifiseringsproblemer, slik som å forstå trender og forutsi problemer samt varsle om neste beste handling. Algoritmene vil basert på historisk data forstå når en bedrift vil komme til å få et inntektstap, og foreslå handlinger som forbedrer, og hvis mulig unngår, situasjonen. Videre kan det også utvikles metoder for å identifisere og forutsi avvik og trender i enorme datamengder hvor konvensjonelle metoder ikke strekker til.

Etterpåklok på forhånd

En matnyttig og innholdsrik dag avsluttes med et minikurs i reguleringsteknikk i regi av dosent Finn Haugen fra TechTeach og automasjonsingeniør Njål Norset fra Skala. Haugen trekker forsamlingen igjennom klassiske metoder for beregning av parametere i PID regulatoren og ender opp med å anbefale Skogestad metoden. Han forteller videre at MPC-regulering (Modellbasert prediktiv regulering) har blitt hyllevare.

- MPC predikterer forløp i fremtid og er hva jeg vil kalle etterpåklok på forhånd, forteller Haugen og bruker 800xA APC som eksempel.

”Sitting is the new smoking”

Før team Skala fyrer løs og forteller om migreringsprosjektet hos TINE Frya, dag to, tar Hampus Suomela kontrollromdesigner i CGM/ABB, ordet.

- Menneskelig feil er hovedårsaken til uplanlagte shut-downs, og dårlig utformede miljøer påvirker arbeidsdagen din, innleder Suomela.

Forskning viser at et godt arbeidsmiljø har positiv innvirkning på produktiviteten. En stillesittende livsstil er mye mer helseskadelig enn tidligere antatt, nesten like farlig som røyking. Derfor er det nå viktigere enn noen gang å flette inn litt mer aktivitet der du kan, så ofte du kan.

- Sitting is the new smoking, understreker Suomela og forteller videre at kontrollromsmøblene kan justeres individuelt i alle mulige nivåer, posisjoner og vinkler.

Kontrollromdesign skal fremme samarbeid, forbedre operatørens oppmerksomhet, effektivitet og sikkerhet. Løsningen kan bestå av produkter med avanserte ergonomiske arbeidsstasjoner og tilleggsutstyr bygget for 24/7 operasjoner.

Ragnar Røstad, automasjonsingeniør i Skala AS, presiserer viktigheten av godt utformede kontrollroms-miljø når han kort forteller om veien til TINE Fryas nye kontrollrom. Operatørene på TINE Frya bekrefter at de nå har en hverdag med mindre støy.

Bedriftsbesøk på TINE Frya

LTLine Control styrer nå hele produksjonsanlegget på TINE Frya. Både den utvidede Cottage Cheese delen og det eldre anlegget (som er migrert fra SattLine).

Som tidligere LTLine SattLine-bruker ønsket TINE Frya helt og fullt å gå over til LTLIne Control på plattformen 800xA. Fokus har vært å jobbe smartere, samt å få ned omstillingstidene.

- Vi ønsket ikke å bygge videre på det SattLine-baserte systemet som hadde nådd en kapasitetsgrense hos oss. Med de effektive utbyggingene Frya hadde behov for måtte vi tenke ny teknologi, og da falt valget på LTLine Control, forteller produksjonssjef hos TINE Frya, Bjørn Børde.

Bjørn Børde forteller videre at overgangen har gått mer eller mindre smertefritt.

- Overordnet føler vi at overgangen til nytt styresystem har gått veldig bra. Ingen operatører som nå bruker 800xA-versjonen ønsker å gå tilbake til SattLine-versjonen, konstaterer Børde.

I hard konkurranse med internasjonale aktører ble Skala AS valgt som totalleverandør av prosessanlegg og automasjonssystemer. På prosessiden gikk TINE Frya til anskaffelse av ny vaskestasjon for «ren side», samt et nytt ysteri for cottage cheese og gresk yoghurt. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.