Hopp til hovedinnholdet

Landbruksministeren klippet snoren på nye TINE Frya

TINE FRYA: Tirsdag 21. mars ble nye TINE Frya offisielt åpnet med Meierisjef Oskar Aarnes som vert, mens mat- og landbruksminister Jon Georg Dale sto for den offisielle åpningen.

Det er nordmenns etterspørsel etter fettfattige og proteinrike produkter som Cottage Cheese og Gresk Yoghurt som ligger bak TINEs utbyggingen på Frya. Dette er tidenes industrisatsing i Gudbrandsdalen med en investeringsramme på nær 400 millioner. Skala har vært totalleverandør av prosesslinjer og automasjon, og prosjektering og montasje. 

 

Konsernsjef Hanne Refsholt, Tine, landbruksminister Jon Georg Dale og Skalas adm dir Steinar Spydevold kan glede seg over et nyanlegg som sikrer arbeidsplasser og nye markedsmuligheter for norske landbruksprodukter.

- Jeg vil berømme ledelsen og medarbeiderne våre på Frya. Det er krevende å bygge ut et meieri og samtidig opprettholde produksjon og daglig drift. Jeg er imponert over at dere har greid det, samtidig som budsjett og fremdrift er ivaretatt sa Refsholt.

Skala AS har vært totalleverandør av prosessanlegg og automasjonssystemer. Dermed er det norsk spisskompetanse innen både engineering og automatisering som sørger for forbrukerene kan få dekket sin økende appetitt for Cottage Cheese og Gresk Yoghurt.  Montasjeperioden gikk over 7 måneder. Det er installert 63 nye pumper, langt over 1000 nye automatiske ventiler - og vi har lagt 8 km med rør.

Leveransen omfatter også tanker produsertv av Skala Fabrikk.

Skalas LTLine Control – styringssystem med operatøreffektivitet i fokus

TINE Meieriet Frya vil være det første større TINE anlegget som tar i bruk Skalas LTLine Control – en ny generasjon styringssystem for matindustrien. LTLine Control er utviklet spesielt for at operatøren skal kunne ta informerte og gode valg under styringen av produksjonen, med sikte på lavest mulig forbruk av innsatsfaktorer som energi, vann og vaskemidler, og samtidig oppnå minst mulig produkt-svinn.

Hele nyanlegget styres av LTLine Control, og ettersom koden med inntuning og parametersetting er migrert over fra tidligere løsninger, er en sikret rask oppstart og stabilitet fra dag en.

 

Med 80 000 timeverk lagt ned i prosjektet er det mange fra Skala som har gitt store bidrag til gjennomføringen.

Gunnar Røttingsnes som kundeansvarlig, Heidi Moseng som leder for automasjonsavdelingen og Svein Hovden som prosjektsjef er noen av dem som har hatt mer enn en finger med i dette.

Unik ENØK-løsning holder energien i prosessen

På Frya tas det i bruk en unik energiløsning som baserer seg på integrert utnyttelse av varme og kalde strømmer i produksjonsanlegget. Gjennom denne integrasjonen holdes brorparten av energien i anlegget, og kun en mindre del av energien må tilsettes eller fjernes via andre kilder som hettvann og isvann. 

Sentralt i denne løsningen er en velvoksen ENØK-tank på 300 kubikkmeter, 25 meter høy og med en diameter på 4,5 meter. Tanken lagrer varmt og kaldt vann i ulike sjikt, før gjenbruk i prosessen. 

Bidrag fra eksisterende kulde- og hettvannsanlegg opprettholder energibalansen i systemet. Overskuddsenergi fra systemet tas ut og nyttiggjøres i meieriets hettvannsystem ved hjelp av en ny høytemperatur varmepumpe.

Løsningen innebærer energibesparelser i millionklassen for meieriet (tilsvarer energiforbruket til mer enn 50 eneboliger), og er et viktig bidrag i TINEs arbeide med å sikre miljøvennlig og bærekraftig produksjon! 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.