Hopp til hovedinnholdet

Er rent vann en selvfølge?

I Norge er vi vant til å ha rent vann i nærheten - både badevann og drikkevann, men det er ingen selvfølge. Matfabrikker og næringsmiddelindustrien må forholde seg til strenge regler for utslipp og her kommer vi inn i bildet - med renseanlegg.

Rundt 2 500 matfabrikker i Norge har fått enda flere problemer å forholde seg til. En næring som allerede har offentlige reguleringer som utfordring nummer en, må igjen jobbe som nøtteknekkere med ny problematikk.

Reglene ble skjerpet i 2021 og frustrasjonen økte når virksomhetene mottok påminnelser om utslippskrav. Statsforvalter og Miljødirektorat gikk sammen om nytt regelverk, og bransjen måtte straks få nye ord inn i diskusjonene. BAT (Best Available Technology), AEL (Associated Emission Levels), KOF (Kjemisk Oksygen Forbruk), BOF (Biologisk Oksygen Forbruk), Fosfor- og Nitrogenfjerning ble med ett dagligtale i budsjettprosesser og utredninger for alle som produserer mat på fabrikk i Norge.

I Skala merker vi også endringen og de nye reglene. Kunder som tidligere har jobbet for å produsere mer vare pr. enhet råstoff, heve kvaliteten på matvarene, automatisere sine produksjonslinjer eller forbedre holdbarheten, vil nå diskutere hvordan vi kan forbedre badevannet lokalt. Gjerne til en overkommelig pris på investeringen.

Vi har jo egentlig den samme målsettingen alle sammen. Vi ønsker en renere natur, mindre grønske på badebrygga, flere barn som bader en vakker sommerdag, klarere vann til badenymfene på vinteren og mer ørret til fluefiskeren.

Alle vil ha det samme. Både myndighetene, industrien og befolkningen. Til en fornuftig og bærekraftig pris, med beste tilgjengelige teknologi, som gir lavest mulig utslipp. Og som er bygget for fremtidige generasjoner og krav.

Skala har holdt mat og melk fersk siden 1937, og har levert prosessanlegg til hele Norge. Vi kjenner prosessene og de matvarene som lages i fabrikkene godt, og vi har lang og god erfaring med å rense avløp.

Opp igjennom årene har vi hjulpet et 100-talls kunder med å rense avløp, alltid med beste tilgjengelige teknologi. Vi vet hva som er «godt nok» og hva som er å skyte over mål. Presisjon i leveransene ligger i DNA, uansett om vi jobber med avløp eller matproduksjon. Som systemintegrator bygger vi løsninger med komponenter valgt på bakgrunn av ytelse versus pris, opp mot hver enkelt utslippstillatelse. På denne måten får kunden mest valuta for pengene.

De kundene som har små behov får små løsninger, mens de som har store behov får større løsninger. Så enkelt, men allikevel så vanskelig.

Ta gjerne kontakt med Håvard Husemoen for mer informasjon, eller kom innom vår stand på Foodtech i Herning, Danmark, 1. - 3. november.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.