Hopp til hovedinnholdet

Effektivt frisk fisk

Vaksinering av fisk; fra tidkrevende og usikkert til hurtig og trygt.

Et av de mest tidkrevende operasjonene i oppdrettsanleggene er vaksinering av smolt. For å sikre god helse er jevnlig vaksinering av smolten et krav i oppdrettsnæringen. Å vaksinere ethvert levende dyr er en utforing og smolt er intet unntak! Fisken er ca 12 cm lang og punktet der vaksinen skal settes har et avviksmulighet på 3 mm. Det sier ser selv at en sprellende fisk i hånden og en sprøytespiss som skal treffe er en utfording selv for de mest drevne innen dette feltet. I tillegg til en vanskelig jobb er det også store utfordringer knytte til HMS slik som arbeidsstilling, utstyr, opplæring etc.

Skala Maskon fikk utfordringen i 2003 av Marine Harvest – hvordan kan en maskin erstatte 12 personers arbeid? Og ikke minst redusere feilvaksiering som utgjorde 10% av alle de manuelle operasjonen? Dette var smolt som enten døde eller ikke ble vaksinert og dermed utsatte hele stimen for fare. Ved hjelp av utviklingsmidler fra Innovasjon Norge satte teamet i Stjørdalen i gang med testing og forkasting før vi etter halvannet år sto klare med den første prototypen. Etter uttesting i seks måneder var det klart; dette var maskinen som ville revousjonere vaksineutfordringene i oppdrettsnæringen.

I dag har Marine Harvest investert i 13 vaksinemaskiner på sine anlegg og har redusert antall ansatte for denne operasjonen med 34 personer. Oppdrettssjef Larsen sier: «Uten Maskons maskiner hadde vi ikke klar tå være like konkurransedyktige i markedet. Dette er et resultat av et godt samarbeid med en leverandør og vi ser nå på muligheter innen andre operasjoner.» Klikk her for å lese mer om automasjon for fiskeindustrien!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.