Hopp til hovedinnholdet

Skala har utviklet et nytt konsept for mer fleksibel og smartere CIP-vask

Foto: Jon Schioldborg Baglo

En effektiv og automatisert CIP-vask løsning, levert av Skala, har gitt Idun Industri AS en mer fleksibel produksjon. Systemet sørger for at vask etter vask blir ensartet, og sparer bedriften for mye manuelt arbeid. 

CIP av tanker og rør i et surdeigsanlegg er utfordrende og kan være svært tidkrevende. Rengjøring av surdeigsanlegget hos Idun Industri AS ble tidligere gjort delvis manuelt. Etter gjennomført forprosjekt, har Idun Industri AS gått til anskaffelse av en automatisk CIP-vask løsning av anlegget, levert av Skala.

- Med automatisert CIP-vask sparer Idun mye manuelt arbeid. Fleksibiliteten i produksjonen øker ettersom CIP-vask gjør det mulig å kjøre vask og produksjon samtidig, forteller Uffe Mortensen, senior prosessingeniør hos Skala AS.

- Med det nye vaskesystemet kan vi vaske deler av anlegget samtidig som det er produksjon i andre deler av anlegget. Tidligere måtte hele anlegget være fritt for produkt for at vi skulle kunne kjøre vask, tillegger Tom-Erik Pettersen, driftssjef hos Idun Industri AS.

Fra forprosjekt til automatisert CIP-vask

Under forprosjektet ble det kjørt forsøk med vask av en 5000 L surdeigstank med rammerørverk med skrapere. Forsøket ble utført med en TJ20G vaskedyse fra Alfa Laval, der Skala designet en løsning hvor det var mulig å flytte vaskehodet opp og ned på ulike nivåer i tanken. Resultatet av testkjøringen viste at det var mulig å rengjøre rørverket på en mer effektiv måte.

Etter gjennomgang av forprosjektet bestemte Idun seg for å gå for løsningen Skala hadde utviklet.

- Nå er vi ikke 100% ferdig, men det skal sies at vi er veldig fornøyde med gjennomføring så langt, samt den faglige ekspertisen som Skala har stilt med i dette prosjektet, forteller Tom-Erik Pettersen.

Kontroll av vaskedyse og rørverk

Prosessen kjøres med vaskedyse plassert i mannhullet. Vaskedysen heves og senkes via en step-motor. For å sikre at dysen ikke er i konflikt med røreverket er det installert en avstandslaser, som sjekker posisjonen.

For å holde kontroll på rørverkene er det montert en encoder på hver av girmotorene. Disse vil huske posisjonen på rørverket, også etter strømbrudd. Encoderne er koblet opp mot nytt styresystem, via IO-link, for kontinuerlig overvåkning av posisjon. Kjemikalier til CIP-vask doseres automatisk.

Full kontroll med funksjonsbasert automatisering

Joakim Rygg Flesvik, automasjonsingeniør i Skala, har laget programmet for CIP anlegget. Dette programmet er funksjonsbasert, der hver funksjon kalles opp i en resept.

- Vi kan derfor designe programmet som vi vil, ved kun å endre resepten. I tillegg er det utviklet et program for korrigering av feilmargin for posisjonering av rørverket. Dette er et meget fleksibelt program hvor hver og enkelt funksjon kan kjøres selvstendig, forteller Bjørn Stenberg, senior automasjonsingeniør i Skala.

Ønsker du å vite mer om prosjektet eller har du spørsmål? 

Kontakt salgsdirektør, Håvard Husemoen på mob.: +47 971 60 985, eller e-post havard.husemoen@skala.no   eller direktør Industriell IT og Automasjon, Heidi Moseng på mob.: +47 907 96 839 eller e-post: heidi.moseng@skala.no 

Alle bilder og videoer: Jon Schioldborg Baglo

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.