Hopp til hovedinnholdet

Bygger blå fremtid på grønn teknologi

Skala tar teknologi fra grønn sektor inn i den blå næringen med samarbeidsprosjektet på "Molnes". Sammen med Nordic Wildfish har Skala utviklet et komplett hydrolyseanlegg ombord i frysetråleren "M/Tr Molnes" for å utnytte potensialet i det verdifulle restråstoffet i hvitfisknæringen.

Med 340 millioner restråstoff på årlig basis *), finnes et stort økonomisk potensiale i foredling av fiskeavfall. Med et komplett hydrolyseanlegg ombord, vil "Molnes" kunne legge til kai med høykvalitets sluttprodukter for fôr og humant konsum.– Årlig designer vi og leverer vi prosessløsninger til en verdi av ca 650 mill til norsk matindustri, og de siste årene har vi satset mye på å overføre vår kompetanse og teknologi til fiske- og oppdrettsindustrien, forteller Steinar Spydevold - adm dir i Skala.
– Vår erfaring med prosessanlegg til matvareindustrien skal vi bruke til å utvikle løsninger som gjør at marin industri kan skape enda flere og mer verdifulle produkter av sitt restråstoff.Bærekraft i alle ledd

Under den offisielle lanseringen av frysetråleren "Molnes" vektla Tore Roaldsnes viktigheten av full ressursutnyttelse i en verden med proteinunderskudd. Roaldsnes og Nordic Wildfish er tydelige på sitt ansvar for 100% bruk av innhentet råstoff, for en bærekraftig forvaltning av proteiner på verdensbasis. Med etikk og teknologi som fundament, vil dette prosjektet sette standard for en helt egen retning og fremtid i blå sektor.


Skala som foretrukken partner
Som bakgrunn for valget av Skala som samarbeidspartner, utdyper Roaldsnes: –  ­Etter å ha lett blant de etablerte produsentene innen prosessutstyr til fisk,  fant vi til slutt at vi måtte krysse over til den grønne næringen for å finne den leverandøren som egnet seg best. Og i Norge er det Skala som best kan næringsmiddelproduksjon i lukkede anlegg, som kan bygge anlegg med automatisk rengjøring - og i tillegg har erfaring fra marin sektor.- Samarbeidet med Nordic Wildfish og de øvrige deltagerne på Molnes prosjektet har vært utrolig spennende å være en del av, avslutter Spydevold. – Det finnes mye spisskompetanse både innen tradisjonell matindustri og fiske- og oppdrettsindustrien. Jeg overbevist om at vi i fremtiden vil se mange muligheter oppstå i krysningspunktet mellom disse fagmiljøene.
* Kilde: Analyse av marint restråstoff gjennom norsk fiske, 2014 - SINTEF

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.