Hopp til hovedinnholdet

Ultraren produksjon med høy fleksibilitet og kapasitet hos TINE Brumunddal

Gunnar Røttingsnes, salgssjef prosjekt i Skala, Jo Vegard Lierhagen, prosjektleder TINE, og senior prosjekingeniør i Skala Bui Dach Chanh.

Med full integrasjon på eksisterende utstyr og med gjenbruk av velprøvde automasjonsløsninger, har TINE Brumunddal tredoblet kapasiteten på laktosefrie produkter, samt forbedret evnen til å effektivt håndtere korte og mange produksjonsserier. Meieriets krevende produksjon driftes i dag stabilt og sterilt.

Kravet til ultraren produksjon, kombinert med behovet for høy fleksibilitet i produksjonen, har stilt høye krav til design- og byggeprosess. Etterspørselen etter TINEs ulike spesialprodukter som laktosereduserte/laktosefri produkter, samt langtidsholdbare puddinger og desserter fortsetter bare å vokse. Dette betyr at TINE Brumunddal har vært i en nesten kontinuerlig utvidelse av produksjonen de siste tiårene. I dag behandler anlegget ca. 90 millioner liter melk og har omlag 230 ansatte.

Full integrasjon med eksisterende utstyr

Ved siden av ønsket om en generell utvidelse av anlegget, var hovedmålet en kapasitetsøkning når det gjelder laktosefrie produkter.

– Vi produser et stort antall produktvarianter på dette anlegget, og siden Norge er et lite marked, blir evnen til effektivt å håndtere korte og mange produksjonsserier essensielt, understreker Jo Vegard Lierhagen, prosjektleder ved anlegget.

– Vi ønsket derfor at den nye produksjonslinjen ble integrert med eksisterende utstyr slik at den ga oss enda større fleksibilitet og valgmuligheter. Etter ombyggingen har meieriet 9 produksjonslinjer som alle kan kombineres med 9 tappelinjer.

Krevende produkter - krevende produksjon

Produksjonsutvidelsen omfatter bl.a. et nytt UF-filter for laktosereduksjon som mer enn tredobler kapasiteten i forhold til tidligere filterløsning, en ny pasteur, en blandetank, og fire nye steriltanker. Skala har også prosjektert og levert dampanlegget knyttet til utbyggingen.

– Ved siden av de mange produktvariantene er stikkord for produksjonen bl.a.; smakstilsetninger, laktosefjerning, høytemperatur varmebehandling, viskøse produkter, og steril produksjon og fylling, forteller Lierhagen.

– Hver av disse stikkordene rommer sine egne produksjonsutfordringer, men den store og overgripende faktoren er det absolutte kravet til steril produksjon. Dette stiller store krav til anleggets utforming og et utall detaljer når det gjelder plassering av komponenter, rørfall, valg av ventiler, styring og mye mer.

Kreativt 3 D design med små marginer

Senior prosjektingeniør Bui Dach Chanh har vært Skalas prosessansvarlige, og forteller mer om de tekniske utfordringene.

– Mange av komponentene i denne leveransen er store, og vi hadde utfordringer med å få disse på plass i et lokale som allerede var godt utnyttet. Samtidig innebærer behovet for høy fleksibilitet, kombinert med kravet om steril produksjon, at ventilutrustningen blir betydelig mer omfattende enn det man finner på et "vanlig" anlegg. Å få alt på plass krevde mye diskusjoner, kreativitet og 3-D design "på millimeteren", foreller Chanh.

Gjenbruk av automasjonsløsninger

TINE Brumunddal kan i automasjonsgrad sammenlignes med det du finner i oljeindustrien og avansert prosessindustri. Kravet til fleksibilitet, steril produksjon og det store antall objekter som styres bidrar til kompleksiteten. Eksisterende UHT-tanker var automatisert med Skalas objektorienterte automasjonssystem LTLine. Disse løsningene er løftet over på de nye steriltankene.

– Ettersom vi kunne gjenbruke velprøvde programobjekter og parametersettinger fra eksisterende installasjoner sparte vi mye tid. I tillegg er det grunn til å anta at vi har unngått en del feilsituasjoner, mener Lierhagen.

 

108 000 produktprøver før godkjenning

Mer enn 5000 rørsveiser er utført på det nye anlegget som også omfatter mer enn 700 nye ventiler.

– Det er mange muligheter for hygieneproblemer dersom ikke jobben er gjort 100 prosent. Før vi kunne gi anlegget et godkjentstempel måtte vi være helt sikker på at den hygieniske standarden holder mål, sier Lierhagen.

TINE Brumunddal har gjort dette gjennom en svært grundig test av det ferdige produkt. – Vi har tatt ut 3x3000 eksemplarer ferdig emballerte produkter og oppbevart disse i minimum en uke under 30°C. Hver enkelt produktprøve er åpnet og sjekket for avvik. Denne testprosedyren er gjennomført 12 ganger, forteller Lierhagen.

– Med 108 000 produktprøver produsert, åpnet og inspisert er vi trygg på kvaliteten!

I full drift

Vi hadde noen klare krav når vi valgte leverandør og samarbeidspartner på dette prosjektet, forteller Lierhagen.

– Avgjørende var utstyr som kvalitetsmessig holdt nødvendig standard, og høy kompetanse på steril produksjon. Skala tilfredsstilte disse kravene, samtidig som de kunne levere en automasjonsløsning integrert med det eksisterende. Siden september 2018 har det nye anlegget vært i full drift, og har gitt den ønskede kapasitetsøkningen. De siste månedene har produksjonen økt med 16 prosent, så vi er godt på vei. Og vi har fått et anlegg som tilfredsstiller kravene våre til kapasitet, fleksibilitet og produktsikkerhet, avslutter Lierhagen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.