Hopp til hovedinnholdet

Praktisk kurs i reguleringsteknikk 23.-24. mai 2023

Hvorfor et kurs om reguleringsteknikk?
Reguleringsteknikk har som mål å styre fysiske prosesser automatisk slik at prosessvariable som nivå, temperatur, strømning, trykk, turtall, m.m. ligger på sine settpunktsverdier til tross for prosessforstyrrelser eller lastendringer. Riktig bruk av reguleringsteknikk sikrer stabil drift av prosessanlegg.

Informasjon om kurset

Med dette kurset får du grundige og anvendbare kunnskaper om praktisk reguleringsteknikk. Første kursdag gis forelesninger kombinert med at deltakerne kjører simulatorer på egne PCer. Simulatorene er interaktive og kjører i sanntid eller skalert sanntid, slik at deltakerne får opplevelsen av dynamiske responser. Andre kursdag er det praktisk arbeid med turtallsregulering av en likestrømsmotor og temperaturregulering av en vannkoker. TechTeach disponerer 4 eksemplarer av hvert labsett, altså i alt 8 labsett. Maksimalt antall deltakere er 16.

Kursmateriell

Første kursdag: Deltakerne får tilgang til forelesningsnotater i form av en pdf-fil samt simulatorer (utviklet av TechTeach) før kursstart. Deltakerne må ha Windows-PC (ikke Mac eller Linux) der det må være mulig å kjøre exe-filer, siden simulatorene er i form av exe-filer. Deltakerne må installere LabVIEW Run-time Engine 2017 (LVRT) og kjøre en test-simulator før kurset. Informasjon om installering og test av programvare gis til deltakerne ca. en uke før kursstart.

Andre kursdag: På denne dagen skal deltakerne arbeide på lab-PCer der nødvendig programvare er installert. PC-ene skal brukes til praktiske oppgaver i turtallsregulering og temperaturregulering der metoder undervist på første kursdag skal brukes i praksis. Det blir også labaktiviteter knyttet til håndtering av eksperimentelle data (tidsserier) og manuell tilpassing av matematiske modeller til loggedata fra motor og vannkoker.

Innhold

  • Hvorfor bruke reguleringsteknikk?
  • Prinsippet for regulering med tilbakekopling, med relevante eksempler
  • Prosessdynamikk (forsterkning, tidskonstant, integratordynamikk, tidsforsinkelse)
  • Tilpassing av modellparametre til loggedata
  • Målesignalfilter – både middelverdifilter og tidskonstantfilter
  • PID-regulatoren (proporsjonal + integral + derivat) - algoritme og virkemåte
  • Av/på-regulatoren - algoritme og virkemåte
  • Innstilling av PID-regulatorer - Ziegler-Nichols’ metode, Åstrøm-Hägglunds relemetode inkl. et prinsipp for autotuning, samt Skogestads metode.
  • Stabilitetsproblemer i reguleringssløyfen - årsaker og etterjustering av regulator vha. Skogestads PID-formler og PID-parameterstyring (gain scheduling)
  • Kaskaderegulering
  • Forholdsregulering
  • Foroverkopling - hvordan bruke prosessmålinger og modeller til regulering

For mer informasjon om kurset, kontakt:

Heidi Moseng, mobil: 907 96 839, e-post: heidi.moseng@skala.no

Finn Haugen, mobil: 970 19 215, e-post: finn@techteach.no


 

Kurs: 

Dato:

Sted:

Grunnkurs i Reguleringsteknikk

Kurset egner seg for driftsingeniører og driftsoperatører og annet fagpersonell med ansvar og interesse for automatisering/regulering av anlegg for flytende næringsmidler.

Kurset er praktisk rettet og uten avansert teori, og forutsetter ikke noe spesielt utdanningsnivå.


23.-24. mai

kl. 08.30 - 15.30

Pris: 8 400 eks. mva. Lunsj, frukt og drikke i løpet av de to kursdagene er inkludert.

Skalas kontorer på Helsfyr, Fredrik Selmers vei 6

Påmelding

Instruktør: Finn Aakre Haugen

Instruktør er Finn Aakre Haugen, PhD. Han har lang erfaring som lærer og konsulent innen reguleringsteknikk. Han har skrevet flere lærebøker i reguleringsteknikk og er aktiv innen forskning på modellbasert styring og monitorering av biologiske prosesser.


Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.